Recepty ze ŠJ

Na žádost rodičů zde uvádíme některé z receptur:

POMAZÁNKA Z TOFU JAKO HUMROVÝ KRÉM

tofu přírodní, cibule, mrkev, celer, sterilovaná okurka,

majonéza, jogurt bílý, Rama, sůl, citr. šťáva.

Tofu, syrovou mrkev, celer a okurku nastrouháme na jemné nudličky.

Cibulku jemně nakrájíme. Smícháme vše s Ramou, přidáme majonézu, bílý jogurt, sůl, citrónovou šťávu a dobře promícháme.

 

POMAZÁNKA SÝROVÁ S CELEREM

sýr tavený, máslo, celer, vejce, cibule, pažitka, sůl

Celer a vejce nastrouhámě, cibuli jemně nakrájíme, přidáme tavený sýr, máslo, pažitku, sůl a  vše promícháme.

 

POMAZÁNKA CUKETOVÁ S ČESNEKEM

cuketa, tavený sýr, česnek, olej

Cuketu oloupeme a podélně rozkrojíme, pokud se jedná o větší exemplář, vybereme střed. Menší cukety můžeme zpracovat celé.

Cuketu nastrouháme na hrubém struhadle. V pánvi rozehřejeme olej

a vsypeme strouhanou cuketu. Zhruba 10 minut ji restujeme, až

bude měkká a lehce ztmavne. Poté přidáme prolisovaný česnek a tavený sýr.

Mícháme, dokud se hmota nespojí.

Hotovou pomazánku mažeme nejlépe na čerstvý chléb.

 

POLÉVKA MRKVOVÁ

voda, olej, cibule, mouka hladká, mrkev, sůl, těstoviny, máslo, zeleninový bujón, petrželová nať

Na oleji zpěníme cibuli, přidáme hladkou mouku, orestujeme a zalijeme vodou. Přidáme nastrouhanou mrkev, přivedeme k varu a vaříme 10 minut. Polévku osolíme, přidáme zeleninový bujón, zavaříme těstoviny, zjemníme máslem, okořeníme sekanou petrželovou natí. Přivedeme k varu a vaříme ještě 5 minut.

 

POLÉVKA Z DÝNĚ HOKKAIDO

dýně Hokkaido, brambory, cibule, olej, smetana, sůl

Cibuli nakrájíme nadrobno. Dýni a brambory omyjeme ,oloupeme a nakrájíme na kostičky,dýni loupat nemusíme,
Na rozpáleném oleji osmažíme cibuli a nakrájenou dýni, přidáme brambory. Po chvíli přilijeme vodu a dusíme, dokud dýně a brambory nebudou měkké. Poté dýni s brambory rozmixujeme nebo rozšťoucháme. Polévku zjemníme smetanou a dochutíme solí.
Polévka z dýně Hokaido je velice dobrá.

PANGAS V SÝROVO-SMETANOVÉ OMÁČCE

Pangasius 900g, smetana na vaření, tavený sýr 150g, grilovací koření, olej, citrónová šťáva

Rybu nakrájíme na nudličky, zakapeme citrónovou šťávou, posypeme grilovacím kořením a promícháme. Do hrnce nalijeme smetanu, přidáme tavený sýr a pomalu přivedeme k varu. Za stálého míchání se sýr rozpustí a omáčka zhoustne. (Pokud se některý tavený sýr dostatečně nerozpustí, použijeme ponorný mixér). Omáčku odstavíme. Na pánvi na trochu oleje opečeme rybu. Když je hotová, nasypeme do omáčky a opatrně promícháme. Jako přílohu podáváme těstoviny.

MUSAKA S BRAMBORY

Suroviny: mleté maso (hovězí, vepřové), cibule, tuk, brambory, rajský protlak, rajčata, mletá paprika,  sýr, hladká mouka, mléko, vejce, sůl, petrželka

Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na tuku, přidáme mleté maso a podusíme je. Zasypeme paprikou, osolíme, přidáme rajský protlak, promícháme a odstavíme ze sporáku. Na dno vymaštěného pekáčku rozložíme polovinu brambor pokrájených na plátky, osolíme, pokryjeme připraveným masem a nahoru poklademe opět brambory a nakrájenými rajčaty, osolíme. Zalijeme vejci rozšlehanými v troše mléka se zakvedlanou hladkou moukou. Směs dusíme v troubě, až brambory změknou. Před dokončením posypeme strouhaným sýrem a zapečeme dozlatova.

RYBÍ PAELA PO ČESKU

Surimi (krabí tyčinky), rýže, pórek, zelenina s kukuřicí, cibule, olej, řecké bylinky, sýr na posypání, sůl

Připravíme klasické rizoto, pouze zaměníme maso za rybí surimi, které nakrájíme na kostičky a mírně osmahneme na cibulce.

SKOŘICOVÉ TOUSTY

Vejce, špetka skořice, lžička medu, olej na smažení, strouhanka, toustový chléb, mléko

Vajíčka rozšleháme s medem, mlékem a skořicí. Do směsi vložíme plátky toustového chleba, obalíme ve strouhance a osmažíme dozlatova

KUSKUSOVÝ OVOCNÝ NÁKYP

Suroviny na 10 porcí: 750g kuskusu, 3000ml mléka, 260g cukru, 40g vanilkového cukru, 80g rozinek, sůl. mletá skořice,900g jablek, tuk na vymazání plechu, 40g cukru moučka a ovoce na ozdobu.

Mléko osolíme, přidáme cukr, skořici, vanilkový cukr, rozinky a kuskus. Společně vaříme asi 15 min na hustou kaši. Do kaše přidáme nahrubo nastrouhaná jablka. Připravenou směs dáme na vymazaný plech a pečeme asi 20 min. Naporcovaný nákyp sypeme mletým cukrem a zdobíme ovocem.

BRAMBOROVÁ POMAZÁNKA

30dkg brambor, 1/2 mrkve, kousek celeru (to vše uvaříme do měkka), majonéza, okurky v nálevu, plnotučná hořčice, cibulka na jemno nakrájená, sůl, 1-2 vejce.

Uvařené brambory, mrkev a celer nastrouháme, přidáme nastrouhaná vejce, kyselou okurku a jemně nakrájenou cibulku, dále majonézu, plnotučnou hořčici a osolíme. Mažeme na veku a ozdobíme.